İşletim Sistemi: Tanımı, Tarihçesi ve Örnekleri

İşletim sistemi, bilgisayardaki diğer programları çalıştırmak için tasarlanmış bir programdır. Bir bilgisayarın işletim sistemi, onun en önemli programıdır. İşletim sistemleri hem yazılım hem de donanım kaynaklarını yöneten bir bilgisayarın omurgası olarak kabul edilir. İşletim sistemleri, belleğin kontrolünden ve tahsisinden harici cihazlardan gelen girdilerin tanınmasına ve çıktıların bilgisayar ekranlarına iletilmesine kadar her şeyden sorumludur. Ayrıca bilgisayar sabit sürücülerindeki dosyaları yönetir, yazıcılar ve tarayıcılar gibi çevre birimlerini kontrol ederler.

Büyük bir bilgisayar sisteminin işletim sisteminin yapacak daha çok işi vardır. Bu tür işletim sistemleri, farklı programları ve kullanıcıları izleyerek, çok sayıda cihaz ve programın aynı anda kullanılmasına rağmen, her şeyin sorunsuz ve parazitsiz çalışmasını sağlar. Bir işletim sisteminin de güvenlikte hayati bir rolü vardır. Görevi, yetkisiz kullanıcıların bilgisayar sistemine erişmesini engellemektir.

Çok kullanıcılı, çok işlemli , çok görevli , çok iş parçacıklı ve gerçek zamanlı işletim sistemleri vardır. Çok kullanıcılı bir işletim sistemi, birden çok kullanıcının programları aynı anda çalıştırmasını sağlar. Bu tür bir işletim sistemi sadece birkaç kişi veya yüzlerce kişi için kullanılabilir. Aslında binlerce kişinin aynı anda program çalıştırmasını sağlamak için kullanılan bazı işletim sistemleri vardır.

Çok işlemcili bir işletim sistemi, bir programın aynı anda birden fazla merkezi işlem biriminde ( CPU ) çalışmasına izin verir. Bu, bazı çalışma ortamlarında, okullarda ve hatta bazı evlerdeki bilgisayar kullanımı durumlarında çok kullanışlı olabilir. Çoklu görev işletim sistemleri biraz farklı çalışır; aynı anda birden fazla program çalıştırmayı mümkün kılarlar. Çok iş parçacıklı işletim sistemleri daha da farklıdır ve bir programın çeşitli bölümlerinin aynı anda kullanılmasına izin verir.

Gerçek zamanlı işletim sistemleri, bilgisayarların girdileri anında işlemesine ve yanıt vermesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Genellikle, disk işletim sistemi (DOS) gibi genel amaçlı işletim sistemleri, girdiye yanıt vermek için saniyeler veya dakikalar gerektirebileceğinden gerçek zamanlı olarak kabul edilmez. Gerçek zamanlı işletim sistemleri, genellikle bilgisayarların tutarlı bilgi girişine gecikmeden tepki vermesi gerektiğinde kullanılır. Örneğin, navigasyonda gerçek zamanlı işletim sistemleri kullanılabilir.

Günümüzün işletim sistemleri, giriş için işaretleme aygıtları kullanan grafik kullanıcı arabirimlerine (GUI’ler) sahip olma eğilimindedir. Bir kalem gibi bir fare, böyle bir işaretleme aygıtının bir örneğidir. IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar için yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri arasında Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X bulunur.

İşletim Sistemlerine Örnekler

Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve masaüstü bilgisayarların tümü işletim sistemlerini çalıştırır. Muhtemelen çoğunu duymuşsunuzdur. Bazı örnekler, Microsoft Windows sürümlerini (Windows 11 , Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ve Windows XP gibi), Apple’ın macOS’unu (eski adıyla OS X), Chrome OS’yi ve çeşitli Unix ve Linux dağıtım listelerini içerir. (Unix ve Linux açık kaynaklı işletim sistemleridir.)

Akıllı telefonunuz, muhtemelen Apple’ın iOS’u veya Google’ın Android’i olan bir mobil işletim sistemi çalıştırıyor. Her ikisi de ev isimleridir, ancak bunların bu cihazlarda çalışan işletim sistemleri olduğunu fark etmemiş olabilirsiniz.

Ziyaret ettiğiniz web sitelerini barındıran veya izlediğiniz videoları sunan sunucular, tipik olarak, yaptıklarını yapmak için gereken özel yazılımı çalıştırmak üzere tasarlanmış ve optimize edilmiş özel işletim sistemleri çalıştırır. Bazı örnekler Windows Server, Linux ve FreeBSD’yi içerir.

İşletim Sistemi Hataları

Bir işletim sisteminin kendisinin bozulmasının veya zarar görmesinin birçok yolu vardır, ancak bu sorunlar nispeten nadirdir.

Windows’ta en şiddetlisi, bir işletim sisteminin bulunamadığını bile ima eden İşletim Sistemi Bulunamadı hata mesajıdır !

İşletim Sistemi Güncellemeleri

Tüm modern işletim sistemlerinde, yazılımı güncel tutmak için yerleşik bir mekanizma bulunur. Windows’ta bu, Windows Update aracılığıyla yapılır . Diğer işletim sistemleri , Android işletim sistemini güncellediğinizde veya yeni iOS güncellemelerini indirip yüklediğinizde olduğu gibi benzer şekilde çalışır.

Bir işletim sistemini en yeni özelliklerle güncel tutmak, paranızdan en iyi şekilde yararlanmanız için hayati önem taşır. Güvenlik düzeltmelerini almak, işletim sisteminizin güncel olduğundan emin olmak için bir başka önemli neden ise bilgisayar korsanlarının cihazınıza girmesini önlemeye yardımcı olmaktır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Şeyler:

Kaç tane işletim sistemi var?

Bilgisayarlar için üç ana işletim sistemi vardır: Windows, Apple ve Linux. Mobil cihazlar için iki ana işletim sistemi Android ve iOS’tur. Yalnızca Samsung cihazlarında çalışan Samsung One UI gibi belirli cihazlar için yapılmış sayısız başka işletim sistemi vardır.

Chromebook’ların işletim sistemi nedir?

Google Chromebook’lar genellikle Google’ın çevrimiçi araçlar ekosistemiyle (Google Dokümanlar, Chrome tarayıcı vb.) kullanım için optimize edilmiş Chrome OS’yi çalıştırır. Bununla birlikte, bazı Chromebook’lar Android uygulamalarını ve Linux uygulamalarını da çalıştırabilir.

Amazon Fire tabletleri için işletim sistemi nedir?

Amazon tabletleri, Android’in değiştirilmiş bir sürümü olan Fire OS’yi çalıştırır. ( Fire OS’nin geçmişi ve Android ile nasıl eşleştiği hakkında bilgi edinin .)

Akıllı saatler hangi işletim sistemini kullanır?

Değişebilir. Apple Watch, watchOS üzerinde çalışırken diğer akıllı saatlerin çoğu, Google’ın giyilebilir ürünler için işletim sistemi olan Wear işletim sistemini kullanır.

Kaynak: 1 (Erişim:28.01.2022) 2(Erişim: 28.01.2022)

Views:
198
Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir