Bilgisayar Dosyası Nedir?

Bilgisayar dosyası, işletim sisteminde tutulan bir depolama birimidir. Bu depolama birimi bir belge, resim, video veya uygulama olabilir. Kullanıcılar dosyaları açabilir, içeriklerini gözden geçirebilir, değiştirebilir ve ardından aynı veya farklı dosya adını kullanarak bunları kaydedebilir ve kapatabilir.

Bir bilgisayar dosyası, dosyanın kimliğini oluşturan bir ad ile işletim sistemine ve ilişkili programlara ne tür bir dosya olduğunu söyleyen bir uzantıdan oluşur. Örneğin, “Butce.xls” adlı bir dosya, kullanıcıya ve işletim sistemine belgenin bir Excel programı olduğunu söyler. “Butce” dosya kimliğidir ve “xls” dosya uzantısıdır.

En yaygın dosyalar bir ad ve bir uzantıdan oluşur. Başlangıçta, bir dosyanın adı sekiz karakterle sınırlıydı, ancak modern sistemler çok daha uzun dosya adlarına izin veriyor. Ad genellikle kullanıcı veya ilişkili program tarafından belirlenir ve genellikle dosyanın amacı hakkında bir fikir verir.

Bilgisayar dosya türleri nelerdir?

Temel dosya türleri arasında veritabanı, belge, sunum ve çalışma sayfası bulunur. Diğer dosya türleri arasında program dosyaları ve sistem dosyaları bulunur. Programlar yürütülebilir dosyalardır. Sistem dosyaları açılmaz veya değiştirilmez, ancak bilgisayarınızın işletim sistemini çalıştırmasına yardımcı olur.

Bunları Biliyor musunuz?

  • Bir bilgisayar dosyası, temel bir depolama birimidir.
  • Dosya türleri arasında belgeler, resimler, videolar ve MP3’ler bulunur, ancak bunlar aynı zamanda bilgisayarınızın işletim sisteminin sorunsuz çalışmasına yardımcı olan programları ve diğer dosyaları da içerir.
  • Dosyalar klasörlerde saklanır. Klasörler birçok farklı dosya içerebilir veya boş olabilir. Klasörler, diğer klasörleri de (“alt klasörler” olarak adlandırılır) depolayabilir.
  • Dosya uzantısı, kullanıcıya ve bilgisayarın işletim sistemine ne tür bir dosya olduğunu söyler.

“Dosya uzantısı” ne anlama geliyor?

Dosya uzantısı, kullanıcıya ve bilgisayarın işletim sistemine dosya türünü tanımlar ve dosya adından sonra konulan bir noktadan sonra görünür. Yaygın dosya uzantıları arasında JPG, PNG, XLS, DOC, PDF ve PPT bulunur, ancak WMV ve EXE gibi birçok dosya uzantısı vardır.

Bir dosyanın uzantısı tipik olarak iki ila dört karakterden oluşur. Dosya adının bu kısmı, işletim sistemi tarafından dahili kataloglama için kullanılır. Uzantının kullanım şekli işletim sistemlerine göre değişir; bazıları uzantıyı gerektirir ve bazıları bunu tamamen görmezden gelir. Çoğu sistem arada kalır – uzantı, dosyayla birlikte kullanılan programları tanımlamaya yardımcı olur ve okunduğunda bir kısayol görevi görür.

Bir bilgisayar dosyasındaki veriler eksiksiz ve bütündür. Bir dosyadaki bilgiler, uygun yazılım sayesinde açılabilir, okunabilir, değiştirilebilir ve kaydedilebilir. Dosya içinde yer alan bilgiler, düzgün bir şekilde yürütülmesi için bir veritabanı dosyasına ihtiyaç duyan yürütülebilir bir dosya gibi başka bilgilerin çalışmasını gerektirebilir , ancak yürütülebilir ve veritabanı dosyaları iki ayrı dosyadır.

Bilgisayardaki PDF dosyası nedir?

PDF dosyası , bir Adobe Portable Document Format dosyasıdır. Kılavuzlar, e-Kitaplar, görüntüler, metinler ve diğer öğeler bu dosya içerisinde yer alabilir. PDF’leri Adobe Acrobat Reader ve diğer PDF okuyucularında açabilir, düzenleyebilir ve dönüştürebilirsiniz.

Bilgisayardaki geçici dosya nedir?

Geçici dosyalar, bilgileri yalnızca işletim sisteminiz tarafından geçici olarak kullanılmak üzere depolar. Sonuç olarak, bu dosyaları kaydetmeniz gerekmez.  Yer kazanmak amacıyla  geçici dosyaları silmek isterseniz, seçilen dosyaları kaldırmak üzere bilgisayarınızdan Temp klasörünü aramalısınız. Temp klasörünü bulabilmek için Komut İsteminde rd  komutunu da kullanabilirsiniz  .

Dosya ve dosya klasörü arasındaki fark nedir?

Bazen “dizin” olarak adlandırılan bir bilgisayar klasörü, bilgisayar dosyalarını depolar. Bir dosya her zaman bir klasörde saklansa da, bir klasörün herhangi bir dosya içermesi gerekmez ve bazen boştur.

İlginç bir şekilde, dosya olarak düşünebileceğiniz bazı modern programlar aslında klasörlerdir. Excel, Powerpoint ve Word (XLSX, DOCX ve PPTX dosya uzantılarıyla) dahil olmak üzere 2007’den sonraki Microsoft programları aslında klasörlerdir.

Bilgisayarda dosya sistemini nasıl kurarım?

Program dosyaları ve sistem dosyaları gibi bazı dosya sistemleri bilgisayarınızı satın aldığınızda zaten kuruludur. Ancak, genellikle belgeleri ve görüntüleri kendi oluşturduğunuz klasörlere sürükleyip bırakarak, temel dosya türleri için kendi klasör hiyerarşinizi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Klasör hiyerarşisi, klasörlerin ve alt klasörlerin nasıl düzenlendiğinin görsel bir temsilidir. Bir klasöre birden çok dosya uzantısı ekleyebilirsiniz; örneğin, XLS, DOC, PPT, WMV, PDF ve JPG’yi tek bir klasöre dahil edebilirsiniz.

Bir dosyayı başka bir bilgisayara aktarabilir miyim?

Evet, ancak yeni bilgisayarda uygun donanım kurulu değilse dosyayı açamayabilir, okuyamayabilir veya değiştiremeyebilirsiniz.

Dosyaları aktarmanın birden çok yolu vardır. Örneğin, harici bir sabit sürücü kullanarak veya web üzerinden dosya aktarabilirsiniz. Ancak dosyayı açabilmeniz, okuyabilmeniz ve değiştirebilmeniz (ve kaydedebilmeniz) için önce yürütülebilir program dosyasının kurulu olması gerekir.

Bilgisayar dosyaları hakkında başka ne bilmeliyim?

Her bilgisayar dosyası kendine özgü olduğundan, herhangi bir dosya türü arasında ortak olan belirli özellikler vardır.

Her dosyanın bir boyutu vardır, bu boyut sıfır olsa bile. Dosya içinde saklanan bilgiler bilgisayar sisteminde bir konum gerektirir, bu nedenle her dosya sistem tarafından indekslenir. Son olarak, her dosya, kullanımını belirleyen öznitelikler içerir. Bir dosyayı kimin açabileceği veya değiştirebileceği veya dosyanın normal kullanıcılar tarafından görülüp görülemeyeceği gibi bu öznitelikler, dosyanın dahili verilerine değil, yapısına yerleştirilmiştir.

Her bilgisayar dosyasının son yönü, bilgisayar sisteminde bir şekilde var olmalarıdır. Bir bilgisayar dosyası oluşturulabilir, silinebilir, taşınabilir, kopyalanabilir veya değiştirilebilir. Bir kullanıcı, bu dosyalarla ilişkili programları kullanarak veya işletim sisteminin dosya yönetimi aracılığıyla bunu yapabilir. Bu işlemler, işletim sistemi ile etkileşimleri nedeniyle bazı dosyalarda zor olabilir, ancak yine de yapılabilir.

Kaynak: 1 (Erişim: 28.01.2022) 2 (Erişim: 28.01.2022)

Views:
227
Article Categories:
Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir